Friday, October 2, 2009

Halo of The Moon

Malam semalam atau malam kemareng kata orang Teganu, berlakulah satu fenomena yang menarik sungguh. Fenomena halo, dan ia berlaku kepada bulan, jadi disebutlah ia moon halo. Memang indah, paling indah pernah aku tengok dengan mata aku sendiri.

Sayangnya aku takde kamera canggih manggih hingga boleh ambik gamba macam gamba kat tolahah.com ni... memang lawa. hehehe

Halo terjadi bila suhu rendah menghasilkan kristal ais dalam awan, lalu menghasilkan reflek cahaya bulan (atau matahari) yang membentuk lingkaran cahaya putih atau berwarna bagai pelangi dalam radius 22 degree dari bulan.

aku shot jugak gamba, guna kompak kamera, pastu ejas ngan gamma kat pc.. jadi la jugak heheheheh.. nak wat ganer...

Yang jadikan ia lebih best, planet Jupiter atau Musytari ada dekat je dengan bulan dalam lingkaran halo tu... tapi ada jugak yang kata ia bintang... hehe.. yerlah.. tak tahu nak wat camner... yg tahu jangan buat tak tahu dah le...

orait.. jumpa lagi.. bila aku dah ada cam mahal nanti hehehe

0 comments:

Related Posts with Thumbnails