Sunday, June 24, 2012

Buku katalog

Salam.

Tajuk kali ini keluar topik. Apa pun, atas nama perkongsian maklumat dan kempen 'kitar semula', rasanya tidak jauh sangat kut. Hehe.

Rumah saya biasa menerima hantaran katalog yang sesetengahnya agak tebal mukasuratnya, bermaksud, banyaklah helaiannya. Dan buku-buku ini tersusun pada rak dengan bilangan yang agak banyak jika dikira tempoh setahun. Rasanya ia hanya dibaca sekali, dan sekali sekala untuk perbandingan harga. Selebihnya menjadi pelapik rak buku atau pinggan.


Ada satu cara lagi untuk kitar semula buku ini, cara keluarga kakak saya sebenarnya. Memandangkan mereka selalu menerima katalog yang sesetengahnya dengan kualiti kertas yang cukup baik. Namun akhirnya tidak digunakan juga. Apa caranya? Mudah. Bentukkan setiap helaian menjadi kotak kertas, yang boleh digunakan untuk mengisi tulang-tulang ikan dan sebagainya sebagai ganti piring. Gumpal kemudian buang dalam tong. Jimat penggunaan piring. Itu sahaja. Itu sahaja? Tidak. Terpulang kepada anda, jika kualiti kertasnya baik, nak buat apa? Lagipun, membuat kotak ini bersama-sama anak-anak, seronok juga.

Di bawah, saya tunjukkan cara membuat kotak kertas tersebut. Ada panduan yg lebih baik di internet. Saya hanya mencuba buat panduan sendiri. Agak-agak boleh pembaca faham atau tidak? Maaflah jika tidak menjadi. Tanya pakcik Google la ya? Langkah mula, koyakkan satu muka.1) Kemudian lipat membahagi dua, begini,2) Lipat lagi, membahagi dua (empat sebenarnya),3) buka semula, macam langkah (1), lipat serong, merujuk kesan lipatan tengah langkah (2),4) lipat yang sebelah lagi,5) buka kedua-dua lipatan, kembali ke langkah (1), menggunakan kesan lipatan kelihatan, lipat ke dalam seperti di bawah,

6) lipat sebelah satu lagi,

7) bentuknya seperti rumah. Kemudian lipat sisi berikut,Dan sebelah lagi,Dan bahagian belakang,8) lipat bahagian bawah, berikut,


Dan sebelah satu lagi, menjadi,


9) selesai. Untuk menggunakannya, buka dari bawah,


10) sudah boleh digunakan. Untuk menyimpan jumlah yang banyak (habis satu buku katalog), susun sahaja begini,Boleh jadi hiasan di atas meja makan. Ok?

Itu sahaja. Jika berguna. Terima kasih. Hingga berjumpa di lain siaran... Hehehehe

3 comments:

zainuddinm said...

hehehehe... kreatif sokmo...

Anonymous said...

Sesekali tunduk ke bawah juga

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Related Posts with Thumbnails